Waar is de brand?

Sterk werkgeversmerk

Waar is de brand? Inmiddels zijn er diverse studies en marktonderzoeken die aantonen dat employer branding wel degelijk invloed heeft op de groei, stabiliteit en continuïteit van een organisatie.

Een sterk werkgeversmerk is zeker in de huidige arbeidsmarkt essentieel in het aantrekken maar ook het behouden van medewerkers. Meer dan ooit moet een bedrijf zichzelf verkopen in plaats van dat een sollicitant alles uit de kast moet trekken om die ene baan te bemachtigen.

Betrokken medewerkers

Employer branding is meer dan alleen het organiseren van een zomerbarbeque of kerstdiner. Employer branding gaat over identiteit en imago. Hoe zorg je er voor dat mensen betrokken zijn en blijven bij het bedrijf. Hoe staat het bedrijf bekend in de markt? En wat communiceer je naar de ‘buitenwereld’?

Waar is de brand?

Ja, maar ik heb nu mensen nodig! Dit hoor ik regelmatig. Heel begrijpelijk. Maar gericht op de korte termijn. Een eenmalig artikel of blog, een bedrijfsfilm of zelfs een werkenbij-website zijn natuurlijk mooie middelen. Maar los van elkaar en af en toe inzetten heeft weinig effect.

Employer branding gaat over de lange termijn. Een lange termijn engagement met je doelgroep. Zichtbaar zijn, vertrouwen opbouwen en interactie. Consistentie en continuïteit zijn hierin de sleutelwoorden. Recruitment en employer branding moeten hand in hand gaan.

Werkgeversimago

Waar het vroeger vooral ging om merkbekendheid, gaat het bij employer branding om het werkgeversmerk of anders gezegd het werkgeversimago.

Een positief werkgeversimago is essentieel in de stijd om talent. Bedrijven die zich onderscheiden van de concurrentie hebben een grotere kans om vakbekwaam personeel aan te trekken en te behouden.

Het gaat erom dat een bedrijf zich laat zien en een geloofwaardige boodschap uitdraagt. Als bedrijven zichtbaar zichzelf zijn, dan is dat aantrekkelijk voor eigen en de toekomstige medewerkers.

Vraag?

Begin bij het begin. Stel jezelf de volgende drie vragen:

  1. Is het leuk om hier te werken?
  2. Wat zeggen mijn medewerkers/collega’s tegen anderen over het bedrijf?
  3. Wat wil ik communiceren naar de markt?

Actie!